“A gale has risen and is sweeping the clouds across the sky.” Inspired by this famous verse in an ancient Chinese poem, the design team has presented a ‘pavilion of swirling clouds’ for the garden festival of BJFU.

Covering an area of 120 square meters, the pavilion will serve as a hub for information during the festival, and turn into a place for recreation and gathering after the event.

The design approach has taken full advantage of bamboo’s features, especially its malleability and bending resistance. The positions of curved openings on the pavilion were determined by the flow of people and the distribution of trees, bushes and stones on the site, so that people can easily walk across the square through the pavilion.

The pavilion stretches over the bushes in a light and graceful way. The top of the pavilion narrowed into a round skylight, merging the building with wind, sunlight and green plants, while presenting an image of swirling clouds.

With the help of the long-standing processing techniques of natural bamboo, the size, shape, structural form and details were confirmed through close collaboration of the architects, structural engineers and bamboo contractors. Modern building techniques, digital design technology and bamboo construction were integrated through pre-fabrication.

Architectural Design: SUP Atelier, School of Architecture, Tsinghua

University Design Team: Song Yehao , Chen Xiaojuan, Sun Jingfen, Xie Dan, Chu Yingnan, Liu Mengjia, Yu Haowei, Shi Shaohang

Lighting Design: X Studio, School of Architecture, Tsinghua

University Bamboo Contractor: Anji Zhujing Bamboo Technology Co., Ltd,

You can read the original article at www.worldarchitecturenews.com


Comments

Swirling Cloud Pavilion — 1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.