On a hill in an olive grove overlooking the sea and the monasteries of Mount Athos in the Mediterranean, Eva Sopeoglou designed a low-maintenance weekend home that reflects a season’s and a day’s evolving sunlight. The project is highly experimental and employs cutting-edge digital CAD/CAM technology in an innovative way. The design itself carefully considered the sun’s position to provide shading and to complement the views. The 3m by 7m rectangular plan is aligned to the cardinal points and it is sub-divided into smaller rooms. A corridor connects these spaces but also aligns with the adjacent olive trees which, thus, become integral to the house’s layout. The exterior envelope is a lightweight metallic surface which wraps around and it is movable, to provide maximum flexibility, questioning the definition of inside and outside inhabitable space. The envelope’s perforated textile-like pattern is inspired by the shade of the olive trees. As the sun moves during the day the interior spaces are filled with ever-changing shadows.

You can watch the video at www.youtube.com


Comments

Olive Tree House is a New Concept for Shelter — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.